Trucul prin care poti fi plin de energie si dupa 6h de somn

Povesteam cu un amic intr-o seara despre vise si despre somn. Si la un moment dat mi-a zis: Tu stii ca prietena mea isi face doctoratul la Paris ? Iar tema doctoratului ei este pe somn? Face tot felul de experimente pe soareci si au descoperit tot felul de lucruri interesante.

Din ceea ce mi-a povestit el, unele informatii le stiam, altele nu. Stiam ca fiecare dintre noi doarme in cicluri de somn.

Noutatea a fost cand mi-a spus ca, de fapt noi avem propriul ciclu de somn. Nu putem fi identici. Nici macar la cat somn avem nevoie fiecare.

Un ciclu de somn dureza in medie 1h si 30`. Dar, fara medie, dureaza de fapt intre 1h 20` si 1h  40`.

De cand am aflat ca eu am nevoie de 6h si 40` ca sa ma refac, diminetile mele sunt mai fresh. Si acum stiu ca, daca vreau sa dorm mai mult, imi voi pune ceasul sa sune dupa 8h si 20`.  Si nu dupa 9 ore cum o faceam inainte.

Dar cum afli cat dureaza la tine un ciclu de somn ?

Foarte simplu. Te uiti la ceas exact cand adormi si te uiti la ceas cand te trezesti. Si asa stii daca ciclul tau de somn este de 1 h si 21` sau 1h si 37`.

Incearca insa, sa aplici tehnica in diminetile de week-end, cand stii ca nu vei fi trezit de ceas.

Abia acum mi-am explicat, de ce eu, dupa 6h de somn, ma simteam obosita, desi dormisem 4 cicluri. Asa cum citisem eu la carte. De fapt, aveam nevoie ca ciclul meu de somn sa fie de 1h si 40`.

Si de cand am aflat exact cat am nevoie sa dorm, dupa 6h 40` sau 8h 20` ma simt mult mai energica decat dupa 7 ore de somn sau 9 ore.

Singura grija pe care o am seara, este sa calculez la cat imi pun ceasul sa sune a doua zi.

Iar daca se intampla sa fiu chiar in mijlocul unui vis, trezirea nu mai este asa de brusca, atunci cand bazaie ceasul dimineata.

Aceste cicluri de somn explica si de ce, atunci cand esti seara obosit dar nu te bagi la somn imediat, iti fuge somnul pentru un timp. Fenomenul este denumit de specialisti trenul somnului. Ai pierdut un tren, dar il poti lua pe urmatorul.

Si fiecare are propriul tren.

Trenul tau la ce ora soseste ? Vine la peste 1h 30 sau sub ?

Cu drag,

Alina Barcan

P.S.

Pentru ca am primit multe mesaje, fac un mic rezumat al modului de calcul prin care iti afli CICLUL DE SOMN.

Dimeata, orele care le-ai dormit le transformi in minute, si le imparti la 90` cat este un ciclu mediu de somn.

In functie de valorile pe care le obtii iti dai seama daca ciclul tau de somn este la 1h30` sau 1h37` sau 1h25` sau… sau… sau…

Exemplu concret:
Te bagi la somn la ora 23:00 si te trezesti la 7: 05
Ai dormit 8h si 5`, adica 485 minute.

Cum un ciclu de 1,5 h contine 90` => 485 : 90= 5 cicluri si 35`.
Restul de 35` se impart din nou la cele 5 cicluri cate a dormit persoana. Si mai rezulta inca 7`.

In concluzie, persoana din exemplul nostru are nevoie sa doarma in cicluri de 97`. Adica de 1h si 37`.

Si daca la un moment dat vei observa ca nu te  mai trezesti odihnit nici dupa ce dormi ciclurile de somn, refa exercitiul. Cum in permanenta suntem in schimbare, si corpul nostru isi modifica bioritmul si nevoia de somn.